• Vuoden 2012 Nobel-palkitut fyysikot Serge Haroche ja David J. Wineland Helsingissä vierailivat 15.12.2012 Suomen fyysikkoseuran kutsumana

  • Fysiikan tieteenala-arviointi
    Suomen Akatemian toteuttama fysiikan tieteenala-arviointi on julkistettu tiistaina 23.10.2012 Tieteiden talolla. Fysiikan tutkimuksen taso on varsin korkea ja tutkimuksen kenttä kattaa alan keskeiset kansainväliset tutkimusaiheet. Jatkossa tukea pitäisi osoittaa erityisesti nouseville tulevaisuuden aloille, toteaa suomalaista fysiikan tutkimusta arvioinut asiantuntijapaneeli. Suomalaista tutkijakoulutusjärjestelmää kiitetään arvioinnissa erinomaiseksi. Merkittävin kritiikki kohdistuu pitkäjänteisen budjettirahoituksen osuuden pienuuteen, joka hidastaa rohkeimpia avauksia uusilla tutkimusaloilla.
    Tieteenala-arvioinnin kohteena oli 30 suomalaista fysiikan tutkimusyksikköä, joiden tutkimuksen laatua, tutkimusympäristöjä ja tutkimusinfrastruktuureja, rahoitusta ja tutkijankoulutusta kansainvälinen paneeli arvioi. Arviointi kattaa vuodet 2007–2011.
    Arviointi on julkaistu Suomen Akatemian julkaisusarjassa ja se on saatavilla pdf-muodossa Akatemian verkkosivuilta osoitteesta http://www.aka.fi > julkaisut > julkaisusarja. Raportti on englanninkielinen.
    Lähde: Suomen Akatemia